Heb je de pepernoten en taaitaaipoppen al in de schappen zien liggen? Dat betekent dat het heerlijk avondje steeds dichterbij komt. Ben jij ook zo’n fan van die knusse, winterse gezelligheid? Het sinterklaasfeest vieren met je familie of vrienden is sowieso al een gezellige aangelegenheid. Nog leuker en verrassender zal deze avond zijn wanneer je het sinterklaas dobbelspel met elkaar speelt. De spelletjesfans onder ons kunnen bij het sinterklaas dobbelspel hun hart ophalen. Daarnaast komt iedereen gegarandeerd met verrassende cadeautjes thuis. In dit artikel leggen we de spelregels van het sinterklaas dobbelspel uit, zodat je goed voorbereid aan de sinterklaasavond kunt beginnen.
Spreek een budget af
Net zoals bij een traditionele surprise mag iedereen een cadeau of meerdere cadeautjes kopen. Bij een dobbelspel weet je echter nooit wie jouw cadeautjes mee naar huis gaat nemen. Je hoeft nu dus niet een cadeau te kopen met een specifieke persoon in je achterhoofd, maar mag helemaal los gaan. Kies voor mooie hebbedingen, dingen die handig zijn of juist grappige, onzinnige cadeautjes. Spreek met elkaar een budget af voor de cadeaus, zodat iedereen een cadeau krijgt van ongeveer dezelfde waarde.
Zo werkt het
Bij een sinterklaas dobbelspel mag een grote dobbelsteen niet ontbreken. Zo kan iedereen meteen duidelijk zien wat er gegooid wordt. Het dobbelspel bestaat uit twee rondes. Bepaal wie er als eerste mag gooien en ga vervolgens kloksgewijs verder. Bij ieder getal op de dobbelsteen hoort een andere regel. In de eerste ronde speel je net zo lang door totdat alle cadeaus van de stapel zijn gepakt. Sommige cadeaus zijn dan al uitgepakt, maar sommige nog niet. In de tweede ronde worden alle cadeau’s door te dobbelen opnieuw uitgewisseld. Deze ronde zal bepalen met welk cadeautje jij naar huis gaat. Spannend! Misschien was je juist blij met je cadeautje of heb je je zinnen op een ander cadeautje gezet. De kunst is natuurlijk altijd om het spel altijd gezellig en sportief te houden.
Regels per dobbelgetal
Kies per dobbelgetal een opdracht. Wanneer iemand dit getal gooit, geldt de regel die bij dat getal hoort. We geven je een paar voorbeelden, maar natuurlijk kun je zelf ook andere regels verzinnen.
-
Pak een cadeautje van tafel en pak het uit
-
Pak een cadeautje van tafel maar pak het nog niet uit
-
Alle cadeaus schuiven een plaatsje op naar rechts
-
Alle cadeaus schuiven een plaatsje op naar links
-
Heb je al een cadeautje in handen, pak het dan nu uit.
-
Ruil al je cadeaus met degene rechts van je
Kies zelf welke regel bij welk getal hoort en zorg ervoor dat iedereen de regels kent. Print ze bijvoorbeeld uit en leg ze op het midden van de tafel, of hang ze aan de muur. Voor de tweede ronde kies je weer andere regels, bijvoorbeeld:
-
Sla een beurt over
-
Pak een cadeau uit
-
Geef één van je cadeaus aan iemand anders
-
Kies een cadeau van iemand anders
-
Ruil één van je cadeaus met een cadeau van iemand naar keuze
-
Het spel draait om; degene die voor jou aan de beurt was is nu aan de beurt
Bij de tweede ronde geldt een tijdslimiet. Spreek met elkaar de tijdsduur af, bijvoorbeeld tien minuten, en zet je alarm aan op je telefoon. Blijf dobbelen totdat het alarm af gaat. Wanneer het alarm af gaat stopt de tijd en mogen de cadeaus die nu voor je neus liggen mee naar huis.
Wil je je sinterklaasavond nog feestelijker maken? Bijvoorbeeld door Sinterklaas op bezoek te laten komen, of door een leuke act te in te huren? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
Over de auteur:
Verkoop en Web en social media onderhoud