Blog: Waarom vieren we Kerst?
21/10/2020
Samenkomen met de hele familie, uitgebreid tafelen, het huis versieren met verlichting en een uitgedoste kerstboom; in de meeste Nederlandse gezinnen is het vanzelfsprekend om op deze manier Kerst te vieren. Maar waar komt het kerstfeest eigenlijk vandaan en waarom vieren we het op deze manier?
Het vieren van nieuw leven
De meeste mensen weten wel dat Kerstmis een christelijke feestdag is waarop de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Onzeker is echter of Kerst ook van oorsprong een christelijke feestdag is, of dat het feest wellicht is afgeleid van andere traditionele vieringen. Alle verhalen over de mogelijke oorsprong van het kerstfeest hebben echter een gemeenschappelijk thema: het vieren van nieuw leven. Waar de christenen eind december de geboorte van Jezus vierden, vierden de Germanen vroeger in december het einde van de langste nacht en de terugkeer van het licht. Hierbij stond het licht symbool voor nieuw leven. Ook de Romeinen vierden in december een feest dat gaat over nieuwe oogst en dus nieuw leven. Tijdens het feest was iedereen (zelfs slaven) vrij en gaf men elkaar cadeaus. Dat de viering van Kerst verband houdt met het vieren van nieuw leven staat dus in ieder geval vast.
Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december?
Het midwinterfeest van de Germanen en het Romeinse Zonnedienst feest vonden beide net als Kerst plaats in de laatste week van december. Het is daarom niet vreemd dat christenen besloten om hun geboortefeest rond dezelfde dag te vieren. Er gaan ook geruchten dat deze datum is gekozen omdat 25 december precies negen maanden na het begin van de lente is. Over de daadwerkelijke geboortedatum van Jezus is de bijbel niet duidelijk. In de vierde eeuw wordt 25 december door de christelijke Kerk echter uitgeroepen tot de officiële geboortedag van Jezus. In Nederland werden tussen 25 december en 1 januari van oorsprong diverse (christelijke) feesten gevierd, waardoor Kerst vroeger vier dagen bestreek. Dit is inmiddels teruggebracht naar eerste en tweede kerstdag. Overigens viert men niet in alle landen tweede kerstdag. Zo bestaat kerst in Amerika slechts uit één dag.
Waar komt de kerstman vandaan?

Kerst is dus een van oorsprong christelijk feest waarbij de geboorte van Jezus wordt gevierd. Waarom vieren we kerst dan met een bezoek van de kerstman? Deze traditie vindt zijn oorsprong in het afschaffen van Sinterklaas door de protestanten, die niets te maken wilde hebben met deze katholieke heilige. In plaats daarvan kreeg ook het kerstfeest een eigen ‘held’ in de vorm van Father Christmas, die net als Sinterklaas cadeautjes meebracht voor brave kinderen. In de VS zijn Sinterklaas en Father Christmas (de kerstman) door migratie inmiddels samengesmolten tot één figuur: Santa Claus. In Nederland zijn beide figuren echter altijd los van elkaar blijven bestaan: Sinterklaas als onderdeel van onze vaste traditie en de Kerstman met name onder invloed van Amerikaanse films en reclames rondom deze kerstfiguur. Tegenwoordig vieren we kerst dan ook niet meer zonder dat de immer charmante kerstman op bezoek komt!
Ook Kerst vieren met de komst van een kerstman of ben je op zoek naar ander kerst entertainment? Neem dan nu contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden!
Over de auteur:
Algemeen Directeur