Blog: Waarom vieren we Sinterklaas?
26/06/2020
Op 5 december vieren gezinnen door het hele land feest: op die dag vieren we pakjesavond. Behalve thuis organiseren ook bedrijven een sinterklaasfeest en wordt Sinterklaas ook op school gevierd. Wat is eigenlijk de reden achter deze viering en wie is Sinterklaas nu eigenlijk? In deze blog leggen we uit waarom we Sinterklaas vieren en waarom pakjesavond al jarenlang op 5 december gevierd wordt.
Hoe is Sinterklaas ontstaan?

Veel mensen vragen zich af wie Sinterklaas eigenlijk is en waarom we Sinterklaas vieren. Helaas weten we niet honderd procent zeker hoe de Sinterklaas ontstaan is, maar er zijn wel verschillende plausibele theorieën over. Zo zou onze goedheiligman gebaseerd zijn op bisschop Nicolaas. Een figuur die rond de vierde eeuw na Christus leefde in het huidige Zuid-Turkije, in de plaats Myra. In de Griekse legendes zijn verhalen opgenomen over zijn uitzonderlijkere leven en verrichtte wonderen. Zo zou hij onder meer kinderen gered hebben en overzeese tochten gemaakt hebben om cadeaus rond te brengen. Elementen die nu nog steeds terugkomen in het huidige sinterklaasverhaal. Ander geschiedkundigen vergelijken de Sint echter met de Germaanse god Wodan en ook wordt de oorsprong van het feest soms gevonden in Franse kloosters tijdens de middeleeuwen. Tijdens ‘Onnozele kinderen’ werden kinderen destijds beloond of gestraft voor hun gedrag door een kinderbisschop. Ook die gebeurtenis zou invloed hebben gehad op het huidige sinterkaasverhaal.
Waarom vieren we Sinterklaas en pakjesavond?
Tijdens pakjesavond krijgen kinderen traditiegetrouw cadeautjes van de ‘sint’. Uiteraard worden deze eigenlijk door hun ouders of verzorgers gekocht en vervolgens op verrassende wijze tevoorschijn getoverd op 5 december. In de aanloop naar deze bijzondere avond mogen kinderen voor het slapen gaan hun schoentje zetten. Met een beetje geluk blijkt de volgende ochtend dat Sinterklaas of Piet er iets leuks of lekkers in gedaan heeft.
Waarom pakjesavond op 5 december?

De meeste Nederlanders vieren dus ieder jaar pakjesavond maar hebben, zo blijkt uit onderzoek, eigenlijk geen idee waarom de kinderen juist op die dag cadeautjes krijgen. Zo denkt een derde van de mensen dat Sinterklaas op 5 december geboren is en heeft een groot deel van de Nederlanders eigenlijk geen idee. Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen. Tegenwoordig mogen kinderen echter al ‘bij aankomst’ van de Sint hun schoentje zetten en is pakjesavond verplaatst naar 5 december.
Pakjesavond opleuken met een bezoek van Sinterklaas? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over alle mogelijkheden!
Over de auteur:
Algemeen Directeur