Elk jaar vieren gezinnen door heel Nederland op 5 december de traditionele pakjesavond. Deze feestelijke avond wordt niet alleen thuis gevierd, maar ook op scholen en Sinterklaasfeesten bij bedrijven. Maar wat is nu eigenlijk de reden achter deze viering? Wie is Sinterklaas, en waarom wordt pakjesavond juist op 5 december gevierd? In deze blog leggen we alles uit over de oorsprong van het feest en de bijzondere tradities die ermee gepaard gaan.
Hoe is Sinterklaas ontstaan?

Veel mensen vragen zich af wie Sinterklaas nu eigenlijk is en waarom we deze traditie al zo lang in stand houden. De oorsprong van Sinterklaas is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende plausibele theorieën. Sinterklaas is gebaseerd op Bisschop Nicolaas die in de 4e eeuw na Christus leefde in het huidige Zuid-Turkije, in de stad Myra. In de Griekse legendes worden bijzondere wonderen toegeschreven aan deze bisschop, zoals het redden van kinderen en het verspreiden van geschenken. Elementen van deze verhalen komen nog steeds terug in het hedendaagse Sinterklaasverhaal.
Sommige historici vergelijken de Sint met de Germaanse god Wodan en de oorsprong van het feest wordt soms zelfs teruggevoerd naar Franse kloosters in de middeleeuwen, waar de traditie van Onnozele Kinderen ontstond, waarbij kinderen beloond of gestraft werden door een kinderbisschop.
Waarom vieren we Sinterklaas en pakjesavond?
Tijdens pakjesavond ontvangen kinderen traditiegetrouw cadeautjes van de goedheiligman, de Sinterklaas. Deze cadeautjes worden in werkelijkheid vaak door ouders of verzorgers gekocht en op verrassende wijze aan de kinderen gepresenteerd. Ook is het gebruikelijk dat kinderen in de dagen voor 5 december hun schoentje zetten. De volgende ochtend hopen ze dat Sinterklaas of Piet iets lekkers of leuks heeft achtergelaten.


Waarom pakjesavond op 5 december?

Veel Nederlanders vieren ieder jaar pakjesavond, maar weinig mensen weten waarom deze specifieke datum is gekozen. Een derde van de Nederlanders denkt zelfs dat Sinterklaas op 5 december is geboren, maar in werkelijkheid is Sint-Nicolaas op 6 december overleden. De pakjesavond dateert al van 1874. Oorspronkelijk zetten kinderen hun schoen op 5 december, zodat ze op 6 december een cadeau ontvingen. Tegenwoordig zetten kinderen al bij de aankomst van Sinterklaas hun schoen, waardoor de pakjesavond officieel op 5 december wordt gevierd.
Maak Pakjesavond Extra Bijzonder met Sinterklaas op Bezoek!
Wil jij de pakjesavond dit jaar onvergetelijk maken? Boek een bezoek van Sinterklaas voor een verrassend bezoek en maak de avond extra feestelijk! Neem nu contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor een Sinterklaasfeest op maat voor jouw gezin, bedrijf of school.


Eerste versie: 26-06-2020
Veelgestelde vragen
-
Waarom vieren we Sinterklaas op 5 december? »
Hoewel de sterfdag van Sint-Nicolaas op 6 december is, vieren we in Nederland pakjesavond op 5 december. Oorspronkelijk zetten kinderen hun schoen op 5 december, zodat ze op 6 december een cadeau ontvingen. Tegenwoordig zetten kinderen al bij de aankomst van Sinterklaas hun schoen, waardoor pakjesavond officieel op 5 december wordt gevierd.
-
Wie was Sinterklaas oorspronkelijk? »
Sinterklaas is gebaseerd op Sint-Nicolaas, een bisschop uit de 4e eeuw die in het huidige Turkije leefde. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid en het helpen van de armen en zwakkeren. Na zijn dood werd hij geëerd als beschermheilige van kinderen en arme mensen.
-
Waarom wordt Sinterklaas op 6 december gevierd in België? »
In België wordt Sinterklaas op 6 december gevierd, de officiële sterfdag van Sint-Nicolaas. De traditie om pakjesavond op 5 december te vieren, zoals in Nederland, ontstond later en is daar niet gebruikelijk.
-
Wat is de oorsprong van het schoen zetten? »
Het schoen zetten is een oude traditie die teruggaat tot de tijd van Sint-Nicolaas. In de middeleeuwen zetten kinderen hun schoen bij de haard of bij de kerk, in de hoop dat de bisschop hen zou belonen. Deze gewoonte is in Nederland en België blijven bestaan en is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de Sinterklaasviering.
-
Waarom wordt Sinterklaas geassocieerd met Spanje? »
De associatie van Sinterklaas met Spanje komt voort uit het verhaal dat hij met zijn schip uit Spanje arriveert. Deze traditie is ontstaan in de 19e eeuw, toen het idee werd gepopulariseerd dat Sinterklaas uit Spanje kwam. Dit werd onder andere versterkt door het lied "Zie ginds komt de stoomboot", waarin Sinterklaas uit Spanje aankomt.
Over de auteur:
Algemeen Directeur