Het is al een aantal jaren een duidelijke trend in Nederland. In de decembermaand heeft Sinterklaas niet meer het alleenrecht op feest vieren. Ook in ons land wint de Kerstman meer en meer terrein. Kerst wordt steeds belangrijker en we vieren het samen. Met lekker eten, mooie kerstversiering en cadeautjes onder de boom. Ook zijn er kerstshows en kun je onder meer de Kerstman inhuren. Maar hoe zit het nu precies? Wie was er eerder, Kerstman of Sinterklaas? Waar komt hij vandaan? En woont hij echt op de Noordpool? Hoe is hij zo bekend geworden?
De Kerstman was er eerder dan Sinterklaas
Het Sinterklaasfeest is van origine een katholiek feest. Het is een feestdag voor de Heilige Sint Nicolaas van Myra. De beeltenis van Sinterklaas en de kleding die hij draagt is dan ook die van een heilige. In de zestiende en zeventiende eeuw, tijdens de Reformatie, wilden de protestanten helemaal niets weten van de katholieke heiligen. Met name in de Noord-Europese landen werd Sinterklaas daarom afgeschaft. Maar het geven van geschenken bleef wel, alleen nu tijdens Kerstmis. In Engeland wilde men ook een beeltenis van iemand die deze geschenken gaf met Kerst. Er moest als het ware een kerstman op bezoek komen met cadeaus. Zo ontstond in de zeventiende eeuw Father Christmas, een personificatie van het Kerstfeest. Dat de kerstman er dus al was voor Sinterklaas is een fabel.
De Kerstman woont op de Noordpool
Veel mensen vragen zich af waar de Kerstman woont. Verschillende plaatsen worden genoemd. De meeste mensen denken dat hij natuurlijk op de Noordpool woont. Of is het toch in Alaska in de Verenigde Staten of het noorden van Canada? Misschien is het wel Groenland? Maar er is maar enige echte plaats waar de Kerstman woont, volgens de mensen die in Finland wonen. De échte Kerstman woont namelijk in Finland. Om precies te zijn in een houten huisje, negen kilometer buiten Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Maar de bewoners van de Verenigde Staten zien in allerlei kerstshows dat de Kerstman toch echt op de Noordpool woont. Hoe dan ook, de Kerstman woont in een gebied met sneeuw en hij bezorgt de cadeaus met een arrenslee getrokken door rendieren. Dat beeld komt terug bij alle kerstmannen. Waar hij dan feitelijk woont, dat doet er dan toch niet zo toe.
Hoe is de Kerstman zoals wij hem kennen zo bekend geworden?
Al sinds de zeventiende eeuw brengt de Kerstman pakjes rond. Maar dat was toch vooral een traditie die binnenshuis werd gevierd. Het uiterlijk van de Kerstman was dan ook nogal wisselend. Tot de jaren ’30 van de vorige eeuw. Een Amerikaanse tekenaar kreeg van Coca-Cola de opdracht een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode. Deze reclamecampagnes waren succesvol. Feit is dat de beeltenis van de Kerstman uit de jaren dertig, heeft geleid tot het huidige uiterlijk en de grote bekendheid van Santa Claus. En omdat de westerse samenleving beïnvloedt wordt door Amerika, onder meer door films waarin de Kerstman een rol speelt, hebben wij deze beeltenis overgenomen.
Wat nu feit of fabel is, is misschien minder relevant. Het kerstfeest is vooral bedoeld om samen te vieren. Met familie, met vrienden, met en voor klanten of relaties. Je kunt het kerstfeest zelf extra glans geven door entertainment in kerstsfeer in te huren of zelf te organiseren. Wil je daar meer informatie over? Dan ben je bij SintenKerst aan het juiste adres. Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Over de auteur:
Algemeen Directeur