Ieder jaar op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond. Tijdens deze pakjesavond verwennen we de kinderen met cadeaus en genieten we zelf ook van een gezellige avond. Het Sinterklaasfeest is een traditioneel feest met veel gebruiken en gewoontes. Eén van die gebruiken houdt in dat de echte Sinterklaas tijdens de viering van Sinterklaasavond veel hulp krijgt van diverse hulpsinterklazen. Logisch ook, want Sinterklaas kan natuurlijk niet bij alle kinderen tegelijk op bezoek komen. In heel Nederland rijden er op 5 december dus flink wat hulpsinterklazen met Pieten rond, op weg naar enthousiaste kinderen. Natuurlijk moet de rol van hulpsinterklaas wel met verve gespeeld worden; het moet voor de kinderen immers een geloofwaardige en plezierige belevenis zijn. Ga je dit jaar zelf Sinterklaas spelen? Let dan op onderstaande punten!
1. Investeer in je outfit
Om geloofwaardig over te komen dien je als hulpsinterklaas natuurlijk over een goede outfit te beschikken. Een geloofwaardige Sint kenmerkt zich immers door aandacht voor zijn kleding. Traditioneel bestaat deze kleding uit diverse vaste onderdelen. Allereerst de albe en de klingel. De albe is de witte lange hemdjurk die onder de mantel te zien is. Deze albe wordt bij elkaar gehouden door de klingel, dit is een soort koord. Onder de albe draagt de Sint het liefst een warme witte maillot. Het is immers erg koud in december! Sinterklaas draagt over de witte jurk ook altijd een mooie mantel; deze jas is rood met gouden versiersels. Over de albe en de mantel draagt de sint bovendien nog een stola. Dit is een lange, dunne sjaal die aan voorkant erg lang is. Meestal draagt de Sint een rode stola, maar een enkele keer wordt ook voor een paars exemplaar gekozen. Onderdeel van de outfit zijn natuurlijk ook een lange witte nepbaard en een mooie mijter. Wanneer je vaker voor Sinterklaas gaat spelen is het slim om te investeren in een wat duurdere baard die langer meegaat. Speel je eenmalig voor hulpsinterklaas dan kun je de kleding, mijter en baard beter huren. Er zijn genoeg kledingverhuurbedrijven met een speciale afdeling voor hulpsinterklazen. Hier kun je terecht voor goede Sinterklaas kleding. Maak daar gebruik van! Vergeet tenslotte niet om op de dag zelf passende, nette schoenen te dragen. Witte sneakers passen wat minder goed bij de Sint en worden helaas toch regelmatig gedragen.2. Pas op met instappen in de auto
Sinterklaas draagt geen alledaagse kleding. Neem alleen al de albe en de mantel. En dan zijn er nog de mijter en de staf. Dit maakt dat het een hele opgave is om in een auto te stappen zonder hulp van de Zwarte Pieten. Maak van te voren goede afspraken over wie wat doet bij het in- en uitstappen van de auto. Je hebt al bekijks genoeg zonder dat er van alles mis gaat bij aankomst of vertrek.
2.Zorg voor de juiste accessoires
Naast de juiste Sinterklaas kleding heb je als hulpsint natuurlijk ook diverse accessoires nodig om een goede sinterklaasshow te kunnen neerzetten. Het belangrijkste is natuurlijk het grote boek; hier staan alle kinderen die je gaat bezoeken in. Vraag vooraf input aan de ouders en verzorgers van de kinderen zodat je persoonlijke verhaaltjes in het boek kunt opnemen. Om in het boek te kunnen lezen zet de Sint meestal een leesbrilletje op. De Sint is immers een oude man. Daarnaast heeft de goedheiligman altijd een mooie gouden ring en ketting om en neemt hij een prachtige staf mee. Al deze spullen kun je kopen of huren bij een gespecialiseerde feestwinkel.
3. Oefen met de kleding
Sinterklaas draagt zoals je hierboven kunt lezen dus geen alledaagse kleding. Neem alleen al de albe en de mantel; de meeste mannen zullen niet gewend zijn om een lange jurk te dragen. Bovendien heb je ook nog een hoge mijter op en draag je een staf. Dit maakt dat het een hele opgave is om netjes te lopen en zonder brokken in en uit de auto te stappen. Oefen daarom vooraf met het dragen van de kleding, zodat je goed weet welke bewegingen je wel en niet kan maken. Maak vooraf ook goede afspraken over wie wat doet bij het in- en uitstappen. Je wilt immers niet dat de kinderen zien hoe Sinterklaas valt of stuntelt bij zijn aankomst of vertrek.
4. Maak vooraf duidelijke afspraken

Als hulpsinterklaas ga je vaak veel verschillende adressen af. Kinderen kijken verwachtingsvol naar jou en soms zijn ze zelfs een beetje bang. Als je als Sint ingehuurd bent om het feest luister bij te zetten wordt er van je verwacht dat je een passend praatje kunt houden en iets weet over de kinderen die je bezoekt. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken met degene die de Sint inhuurt. Wie levert informatie aan voor het grote boek en wie deelt de cadeautjes uit? Ook moet je precies vastleggen wanneer je komt, hoe lang je bezoek duurt en wat er van je verwacht wordt.
5. Onthoud dat Sinterklaas een kindervriend is
Voor de meeste kinderen is de decembermaand een leuke maar vooral ook spannende maand. Het Sinterklaasfeest is een echt kinderfeest, maar voor sommige kinderen kan de komst van de Sint voor de nodige zenuwen zorgen. Kinderen vinden een bezoek van Sinterklaas soms best eng en zij moeten dus direct gerustgesteld worden. Zorg dat je vooral een vriendelijke act neerzet en houdt plagerijen achterwegen. Maak de aanwezige kinderen direct duidelijk dat jullie een gezellig feestje gaan vieren. Blijf altijd lekker positief als je de kinderen toespreekt en wees dus niet streng. Je bent een kindervriend, benadruk dat ook.
6. Kijk vooraf naar het Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal is nog steeds razend populair onder jonge kinderen. Dankzij dit journaal weten kinderen alles over de avonturen die de Sint dat jaar heeft meegemaakt. Het is slim om dit als hulpsinterklaas ook te volgen. Je wilt immers niet dan de kindjes vragen stellen over gebeurtenissen waar je niets van weet. Bovendien word je bezoek nog gedenkwaardiger als je op recente avonturen van de Sint kunt inspelen. Een echt goede hulpsint is dus goed voorbereid!
Het Sinterklaasfeest is voor veel kinderen een heel belangrijk feest. Als je Sinterklaas speelt is het daarom belangrijk om het op een professionele manier te doen. Wil je informatie over wat mogelijk is? Dan ben je bij sintenkerst.nl aan het juiste adres. Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Eerste publicatie: 01-08-2018
Over de auteur:
Algemeen Directeur