Sinterklaasavond is voor velen een familiefeest om naar uit te kijken. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen staat 5 december garant voor een avond vol gezelligheid. Natuurlijk kunnen de Sint en zijn pieten niet bij ieder huis op bezoek komen, maar de hoop blijft leven dat hij dít jaar de cadeautjes misschien wel persoonlijk komt afleveren… En dus rijden er op 5 december flink wat hulpsinterklazen en Pieten door Nederland, op weg naar enthousiaste kinderen. Hoewel kinderen een grote verbeeldingskracht hebben, moet de rol van hulpsinterklaas met verve gespeeld worden om geloofwaardig over te komen. Ga jij een Sinterklaas inhuren, of wil je dit jaar zelf Sinterklaas spelen? In dat laatste geval, hebben wij 5 belangrijke tips voor je.
Tip 1: Zorg voor een goede outfit (en draag bijpassende schoenen!)
De outfit van Sinterklaas gaat verder dan de gouden staf, rode mijter en de lange witte baard Om geloofwaardig over te komen, steek jij je als hulpsinterklaas in een goede en geloofwaardige Sinterklaas outfit. Dit is niet alleen belangrijk voor de ervaring van de kinderen, maar geeft jou als Sint ook meer vertrouwen in je rol. Gelukkig draagt Sinterklaas altijd een aantal vaste, herkenbare items, te beginnen met de albe van de Sint en klingel. De albe is het witte lange hemdjurk dat de Sint onder zijn mantel draagt. Deze wordt bij elkaar gehouden door de klingel, een soort koord. Het meest kenmerkend aan de outfit van Sinterklaas zijn natuurlijk de rode mantel met gouden stiksels en de bijpassende mijter. Over de mantel is een rode of paarse stola gedrapeerd: een lange, dunne sjaal die aan de voorkant erg lang is. Omdat het in december koud is, draagt de Sint een witte maillot en witte handschoenen. Handig, want zo zijn de benen en handen van degene die onder de outfit schuilt niet te herkennen. Als laatst, niet te vergeten, heeft de Sint een lange witte (nep-)baard. Zoals je ziet bestaat een Sinterklaasoutfit uit heel wat onderdelen. Het aanschaffen van een goede outfit kan dan ook best een investering zijn. Speel je eenmalig voor hulpsinterklaas dan kun je de kleding beter huren. Er zijn veel kledingverhuurbedrijven met een speciale afdeling voor hulpsinterklazen waar je terecht kunt voor een goede Sinterklaas outfit. Maak daar gebruik van! Vergeet daarnaast niet om op de dag zelf passende, nette schoenen te dragen. De sneakers van de buurman of een huisvriend zijn door kinderen namelijk snel te herkennen…
Tip 2: Draag accessoires om het sinterklaaspak af te maken
Naast de juiste Sinterklaas kleding, heb je als hulpsint natuurlijk ook diverse accessoires nodig. Onderschat de waarde hiervan niet! Een staf, pieten, een zak snoep, de gouden ring, het grote boek; het zijn stuk voor stuk items die jouw geloofwaardigheid als hulpsint vergroten. Al deze spullen kun je kopen of huren bij een gespecialiseerde feestwinkel. Neem de accessoires niet alleen mee, maar gebruik ze ook tijdens jouw bezoek. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijk stukje voorlezen uit het grote boek. Zijn de kinderen dit jaar stout geweest of hebben ze hun cadeaus dubbel en dwars verdiend? Zorg dat je vooral een vriendelijke act neerzet en houdt grote plagerijen achterwege. Je bent een kindervriend, dus blijf positief en wees niet te streng. Om input te krijgen, kun je de ouders een stukje laten schrijven. Neem dit van tevoren goed door zodat je geen fouten maakt. De Sint is immers van alles op de hoogte!
Tip 3: Maak vooraf duidelijke afspraken met de ouders
Het is belangrijk om jouw rol als Sinterklaas vooraf te bespreken met de ouders van de kinderen die je gaat bezoeken. Vraag bijvoorbeeld of de kinderen weten dat Sinterklaas op bezoek komt en onderschat jouw rol niet. Of er nu verwachtingsvol naar je wordt uitgekeken of je als verrassing komt: de meeste kinderen zijn in het begin zenuwachtig en hierdoor afwachtend of zelfs bang. Bereid je voor op hoe je voor een ontspannen sfeer kunt zorgen en heb het hier van tevoren over met de ouders. Wat doen jullie als één van de kinderen in huilen uitbarst? Daarnaast is het belangrijk om een aantal praktische zaken door te nemen. Wie koopt of huurt de kleding en accessoires? Wie zorgt er voor het snoepgoed en bijbehorende juten zak? Wie regelt de cadeaus en wie deelt ze uit? Dit zijn stuk voor stuk zaken die van tevoren moeten worden geregeld.
Tip 4: Een goede Sinterklaas spelen is oefenen, oefenen, oefenen
Sinterklaas zijn is een belangrijke rol waarop je je goed moet voorbereiden. Je wilt niet herkend worden en de kinderen het liefst de avond van hun leven bezorgen. Om te voorkomen dat er dingen fout gaan, kun je het beste een aantal keer oefenen. Neem dit advies serieus. Mannen dragen niet vaak een lange jurk en je zult niet de eerste hulpsint zijn die hierover struikelt. Netjes lopen en uit de auto stappen is een kunstje dat je even onder de knie moet krijgen. Oefen daarom vooraf met het dragen van de kleding, zodat je goed weet welke bewegingen je wel en niet kunt maken. Maak daarnaast duidelijke afspraken over wie wat doet bij het in- en uitstappen van de auto (indien van toepassing). Je hebt waarschijnlijk veel bekijks en je wilt niet dat de kinderen zien hoe Sinterklaas valt of stuntelt bij zijn aankomst of vertrek.
Tip 5: Wees op de hoogte van Het Sinterklaasjournaal
Er is in de weken voor Sinterklaasavond maar één ding dat kinderen bezighoudt, en dat is Het Sinterklaasjournaal. Dankzij dit journaal weten kinderen alles over de avonturen die de Sint dat jaar heeft meegemaakt. Als hulpsinterklaas ben je hiervan natuurlijk op de hoogte. Je wilt niet dat er vragen worden gesteld over gebeurtenissen waar je niets vanaf weet. Bovendien wordt jouw bezoek nóg gedenkwaardiger als je op recente avonturen van de Sint kunt inspelen. Dus, je weet wat je te doen staat!
Het is duidelijk: als je Sinterklaas speelt is het belangrijk om dit op een professionele manier aan te pakken. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!
Eerste publicatie: 01-08-2018
Tweede publicatie: 17-12-2020
Over de auteur:
Algemeen Directeur