Bijna iedereen in Nederland viert op 25 en 26 december kerst; het feest ter ere van de geboorte van Jezus. Toch zijn er een aantal dingen die u vast nog niet wist over het kerstfeest. Wilt u tijdens het eerstvolgende kerstdiner indruk maken? Dat kan met deze bijzondere wetenswaardigheden!
1. De precieze geboortedatum van Jezus Christus is onbekend
We mogen dan wel de geboorte van Jezus vieren op 25 december, het is helemaal niet zeker dat hij op die datum is geboren. In de tijd van de Romeinen werd rond 25 december de zonnewende gevierd. Dat is de kortste dag van het jaar. Vanaf die dag worden de dagen weer langer. In de vierde eeuw voegde Keizer Constantijn dit feest samen met de geboortedag van Jezus en daarom vieren we nu nog steeds op 25 en 26 december het kerstfeest.
2. De kerstman heeft een eigen postcode
Omdat kinderen over de hele wereld brieven sturen aan de kerstman, verzonnen een aantal Canadese postmedewerkers in 1983 een speciale postcode: H0H 0H0. Leuk om te weten: kinderen in Canada die post sturen naar de kerstman krijgen ook echt antwoord.
3. Het geven van kerstcadeaus is een verwijzing naar Drie Koningen
Volgens de bijbel namen de Drie Koningen, of de drie wijzen uit het Oosten, geschenken mee voor het kindje Jezus. Zodra zij het kindje zagen vielen zij op hun knieën en boden hem goud, wierook en mirre aan. Toen ook de tradities van Sint Nicolaas en de Kerstman hun intrede deden, werd het geven van cadeaus in december een bekend gebruik.
4. Tweede kerstdag was bedoeld voor het dienstpersoneel
Aan het eind van de middeleeuwen was het gebruikelijk dat het dienstpersoneel van welgestelde families op Eerste Kerstdag moest werken en de volgende dag vrij kregen om familie te bezoeken. Zo ontstond Tweede Kerstdag. Het personeel kreeg op die dag een pakket met eten en drinken mee om te delen met hun familie: het kerstpakket.
5. De versierde kerstboom dateert uit de 15de eeuw
Ook de kerstboom is afkomstig van het heidense midwinterfeest. In het 15de-eeuwse Letland, was de versierde boom het middelpunt van verschillende festiviteiten. Jonge mannen en vrouwen dansten eromheen en op de laatste feestdag werd de boom verbrand. Uiteindelijk integreerde de kerk de kerstboom ook in de Christelijke kersttraditie. In Nederland werd de kerstboom populair dankzij de zondagsscholen waar met kerst een versierde kerstboom stond.
Wilt u meer weten over het kerstfeest of bent u benieuwd hoe u het kerstfeest nog leuker kunt maken? U kunt bij ons terecht voor vele onvergetelijke kerstactiviteiten. Neem gerust contact op voor meer informatie.
Over de auteur:
Algemeen Directeur