Sinterklaas, wie kent hem niet? Het Sinterklaasfeest wordt ieder jaar weer in vele huishoudens, bedrijven en scholen gevierd. Veel is wel bekend over Sinterklaas. Maar wist u bijvoorbeeld dat we ieder jaar niet de verjaardag, maar de sterfdag van de Goedheiligman eren? Wij hebben deze en meer feiten en fabels over Sinterklaas op een rij gezet.
Fabel: 5 december is de verjaardag van Sinterklaas
We hebben het al verklapt: Sinterklaas is niet geboren op 5 december. Op 6 december in het jaar 342 stierf Sint Nicolaas. In die tijd was het de gewoonte om de gestorvene op de avond vóór zijn sterfdatum te eren. Vandaar dat we tegenwoordig op 5 december ’s avonds het Sinterklaasfeest organiseren en vieren. In België pakken kinderen hun cadeautjes wel op 6 december uit, maar dan in de ochtend.
Feit: Sinterklaas en Santa Claus zijn dezelfde persoon
Sint Nicolaas was een katholieke bisschop. Onder invloed van de protestanten werd Sinterklaas in veel Noord-Europese landen, zoals Engeland, vervangen door Father Christmas. In de 17e eeuw trokken veel Europese migranten naar de Verenigde Staten. Zo namen Nederlanders het Sinterklaasfeest mee. Rond diezelfde tijd namen Britse kolonisten Father Christmas mee naar Amerika. De naam Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sinterklaas. Zijn uiterlijk was echter afgeleid van Father Christmas. Eigenlijk is de Kerstman dus afgeleid van onze Sinterklaas.
Fabel: Sinterklaas komt uit Spanje
Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije die in de 4e eeuw na Christus heilig werd verklaard. Maar waarom zingen we dan “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan”? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Een van de verklaringen is dat deze hardnekkige fabel is ontstaan in de 16e eeuw toen er veel handel werd gedreven tussen Nederland en Spanje. Veel kostbaarheden, kruiden, lekkernijen en sinaasappels werden per handelsschepen naar Nederland vervoert. Zie hier de overeenkomst met het Sinterklaasverhaal. Een andere verklaring is, dat zijn overblijfselen in 1087 door Italiaanse kooplieden naar Bari werden gebracht. Het Italiaanse Bari viel in die tijd onder Spaans bewind.
Feit: Speculaas en marsepein zijn eigenlijk liefdessnoepjes
Als een jongen vroeger verliefd was op een meisje, dan gaf hij haar een hartje of een mannetje van speculaas
of marsepein. Zag zij de jongen in kwestie niet zitten dan brak ze het figuurtje in tweeën. Vandaar ook de uitdrukking “iemand zijn hart breken”. Het strooien van pepernoten en snoepgoed heeft te maken met de legende dat Sint Nicolaas munten en lekkernijen zou strooien om arme kinderen te helpen.
Wilt u meer weten over het Sinterklaasfeest of bent u op zoek naar een manier om uw Sinterklaasfeest dit jaar nóg leuker te maken? Wij zijn u graag van dienst! U kunt bij ons terecht voor diverse Sinterklaasoptredens voor een onvergetelijk feest. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Over de auteur:
Algemeen Directeur