Nog even en het is Kerstmis. De donkere dagen voor Kerst zijn al aangebroken. Kaarsjes aan, de lichtjes van de kerstboom branden. Het is gezellig in huis. De meeste mensen vieren de kerstdagen thuis. Met vrienden of met familie. Steeds vaker is Kerst ook het feest van cadeautjes onder de boom. Maar Kerst staat er toch vooral om bekend dat je samen eet. Een brunch of diner, als het maar met elkaar is. Maar wat zijn dé 3 lekkernijen die niet mogen ontbreken bij jouw Kerstfeest?
1. De kerststol
Met stip op 1 staat de kerststol, ook wel kerstbrood genoemd. Een stol is een luxe brood. Aan het deeg zijn rozijnen en soms andere gedroogde en gesuikerde vruchten toegevoegd. De specifieke smaak krijgt de stol door het toevoegen van wat citroenrasp. Bij het vouwen van het deeg komt in het midden een rol van amandelspijs. Het speciale kerstbrood wordt vaak een tot twee maanden van tevoren gebakken. Als de kerststol uit de oven komt wordt ze bestreken met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Dit maakt dat ze lang houdbaar zijn en kunnen rijpen. Ze worden vooral in Nederland en Duitsland gegeten. Traditioneel stelt de vorm van de kerststol het in doeken gewikkelde kerstkind voor. In Italië heb je een soortgelijke traditie met een speciaal brood voor het Kerstfeest. Het deeg lijkt wat meer op dat van een cake en ook hier worden vruchten aan toegevoegd. Dit kerstbrood wordt een panettone genoemd. Ook in Nederland zie je deze feestelijke broden steeds vaker rond de Kerstdagen.
2. Gevulde kalkoen
Van oudsher wordt in Engeland of de Verenigde Staten met Kerst een gevulde kalkoen gegeten. Juist omdat Kerst een feest is van samenzijn, leent een kalkoen zich goed voor het kerstdiner. In Nederland zie je de laatste jaren dan ook steeds vaker de kalkoen op tafel verschijnen met Kerst. Het is niet moeilijk, je moet alleen tijd hebben. De vulling van de kalkoen is belangrijk. Je kunt kiezen voor een hartige vulling of een wat zoeter vulling. De Engelse kerstkalkoen vul je met kastanjepuree, gehakt, gehakte appel, ui en ei. Ook noten en gedroogde zuidvruchten passen daar goed bij. Als de kalkoen is gevuld gaat hij op een braadslede de oven in. Vergeet niet wat plakken vet spek erop te leggen, zodat de sappen in de kalkoen bewaard blijven. In een paar uur wordt de kalkoen gaar en mals gebraden. Gedurende deze uren besprenkel je de kalkoen met eigen braadvet zodat deze er lekker intrekt. Daarna leg je de kalkoen op een mooie schaal met verschillende soorten groenten. Iedereen aan tafel!
3. Kerstkoekjes
Een Kerstfeest is niet compleet zonder koekjes. Mooie roomboterkoekjes, in de vorm van een ster bijvoorbeeld. Of in de vorm van een kerstboom. Bestrooid met poedersuiker. Natuurlijk hangt aan de deur een mooie groene kerstkrans van dennentakken, hulstblaadjes en wat mistletoe. Maar in de kerstboom hangen natuurlijk zelf gebakken kerstkransjes. De topping van het koekje is van parelsuiker of licht geroosterde amandelsnippers. Een mooi lintje door het gaatje in het midden maakt het af. Natuurlijk kunnen ze ook gewoon in de koektrommel of op een mooie schaal. Smullen maar!
Het Kerstfeest is een feest van samen zijn. Het wordt onvergetelijk als je rekening houdt met je gasten. Daarmee heeft iedereen fijne Kerstdagen. Wil je echt iets speciaals, denk dat eens aan een bezoek aan een van de kerstshows. Wil je daar meer informatie over? Dan ben je bij sintenkerst.nl aan het juiste adres. Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!