Sint-Nicolaas, bij iedereen beter bekend als Sinterklaas - is de hoofdrolspeler van het gelijknamige volksfeest waarbij de focus op de kinderen ligt. In Nederland viert men Sinterklaas op 5 december, in België doen zij dit op 6 december.’
Nicolaas van Myra
Maar wie is toch dit personage dat we herkennen aan zijn witte baard, witte haren, rode mijter, rode mantel en zijn staf? Hiervoor gaan we terug in de tijd, namelijk naar het jaar 280. We zijn in Patara te Lycië dat in Antalya (Turkije) ligt. Hier werd Nicolaas van Myra geboren waar hij later uitgroeide tot een heilige in het Oosters Christendom.
Legendes zijn de grondslag van Sinterklaas
Er zijn verschillende legendes waaruit het ontstaan van Sinterklaas als beschermheilige voor kinderen blijkt. Zo is er de legende van drie scholieren die door een herbergier worden gedood en later tot leven werden gewekt door Sinterklaas. Legende nummer twee gaat over een man die spullen schenkt aan een andere man met drie arme dochters. Dankzij deze spullen kon de vader de huwelijken van zijn dochters betalen. Ook hier wordt gerefereerd naar het werk van de goedheiligman. De laatste legende gaat over een kind in een bad dat door Sinterklaas werd behoed voor verbranding.
Tradities
Uit archiefstukken blijkt dat er in Nederland al vanaf ten minste de 15e eeuw schoenen worden gezet. Oorspronkelijk werd dit gedaan om geld op te halen voor de armen, de schoenen werden in de kerk gezet. Het zetten van de schoen gebeurde op vijf december (pakjesavond) en dit werd op zes december onder de armen verdeeld.
Vanaf de 16e eeuw zijn er beschrijvingen dat kinderen de schoen in de woonkamer zetten. Op schilderijen is goed terug te zien dat de schoenen vanaf de 17e eeuw al werden gevuld met snoepgoed als pepernoten, borstplaat, marsepein, speculaas, kruidnoten, chocoladeletters en taaitaaipoppen. Ook vonden kinderen weleens een roe of een zakje zout in de schoen, dit was dan een teken dat het kind te oud was geworden om mee te mogen doen.
Tegenwoordig
In Nederland is Sinterklaas een echt familiefeest en kinderen zetten hier hun schoen al klaar vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland aankomt. Het wordt op prijs gesteld als de kinderen wat terug doen. Zo maken zij vaak een tekening, zingen zij liedjes om de Sint te verwelkomen en stoppen zij wat lekkers voor het paard in de schoen. De oudste vermelding hiervan stamt uit 1726, toen er hooi werd klaargezet voor het paard.
Tradities van nu
Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om uw eigen Sint te huren of deze door een familielid te laten spelen. Ditzelfde geldt voor de Zwarte Pieten die u met hetzelfde gemak kunt inhuren. Met name de tijdswinst die het oplevert wanneer men zichzelf niet hoeft te verkleden en schminken, zijn de grootste reden om een Sint en Piet te huren.
Wilt u uw Sinterklaasfeest een onvergetelijk feest laten zijn door Sinterklaas zelf op bezoek te laten komen? Dan bent u bij Sint en Kerst aan het juiste adres. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het best contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!