Blog: Waarom de Kerstman bij Kerst hoort
01/06/2017
Nederland is van origine het land van Sinterklaas. De decembermaand; een maand van cadeautjes…een feest voor kinderen. En hoewel de laatste jaren enige discussie is ontstaan rondom Sinterklaas en zijn pieten, is het toch een traditie die in ons land niet zomaar verdwijnt. Toch vieren steeds meer mensen ook het kerstfeest. De Kerstman heeft zo langzamerhand ook een plaats in de decembermaand, en onze harten veroverd. De Kerstman hoort bij Kerst. Maar waarom is dat eigenlijk zo?
Father Christmas
Sinterklaas is van oorsprong een katholiek feest; een feestdag voor de Heilige Sint Nicolaas van Myra. Tijdens de Reformatie in de zestiende en zeventiende eeuw wilden de protestanten echter niets weten van de katholieke heiligen. In veel Noord-Europese landen werd Sinterklaas daarom afgeschaft en werden de geschenken voortaan uitgedeeld met Kerstmis. In de zeventiende eeuw ontstond er vervolgens in Engeland ook een personificatie van het Kerstfeest: Father Christmas. Evenals Sinterklaas was ook ‘Vader Kerstmis’ een grijze oude man die geschenken bracht voor kinderen die braaf waren geweest. Maar in tegenstelling tot de Goedheiligman kwam hij niet uit Spanje maar van de Noordpool en was hij niet serieus en streng maar vrolijk en jolig.
Santa Claus
Met de zeventiende en achttiende-eeuwse migratie van Britse en Nederlandse kolonisten naar de Nieuwe Wereld (de Verenigde Staten) kwamen de tradities van Sinterklaas en Father Christmas vervolgens weer bij elkaar. In de loop van de eeuwen raakten de verschillende elementen van de twee gulle gevers steeds meer met elkaar vermengd, zodat er in 1773 voor het eerst melding werd gemaakt van één figuur: Santa Claus. De naam was duidelijk afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas, evenals het feit dat hij zijn cadeaus bracht via de schoorsteen. Zijn feestdag en zijn uiterlijk, een vrolijke man in een sneeuwpak, waren echter gebaseerd op de Engelse Father Christmas. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest. Overigens werd de Kerstman pas echt bij veel Amerikanen bekend door het bedrijf Coca Cola. In 1931 tekende een Amerikaanse reclamemaker voor een advertentie van Coca Cola een tekening van de Kerstman. De advertentie was een succes en de Kerstman werd beroemd.
De Kerstman
De Amerikaanse cultuur is populair onder Nederlanders. Onder invloed van vele Amerikaanse films waarin de Kerstman een hoofdrol speelt is de Kerstman ook hier bekend geworden. Nu vieren wij dus op 5 december Sinterklaas en komt met Kerstmis de Kerstman langs. Maar stiekem zijn zij dus dezelfde persoon! De Kerstman heeft sinds een jaar of 10 zelfs een echte intocht. Noordwijk is een van de plaatsen waar hij ieder jaar aankomt.
Traditie
In de loop der tijden is de Kerstman dus verworden tot de persoon die hij nu is. En ook bij de Kerstman hoort dat hij cadeaus geeft. De laatste jaren ligt het percentage van het aantal mensen dat cadeaus koopt met Kerst dicht bij het percentage van Sinterklaas. Logisch dat de Kerstman ook steeds vaker op bezoek komt bij mensen thuis. Net als de vele Kerstmarkten die de laatste jaren in Nederland worden georganiseerd. Een nieuwe traditie in Nederland is geboren. Het inhuren van een Kerstman in de kerstperiode is een hele belevenis. De Kerstman hoort bij Kerst!
Bent u op zoek naar een betrouwbare partij voor het huren van een Kerstman? Dan bent u bij sintenkerst.nl aan het juiste adres. Voor meer informatie of voor vragen kunt u het best contact met ons opnemen. We helpen u graag verder!